Een wordt als total loss beschouwd wanneer deze niet meer veilig te repareren is (technisch total loss) of wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto vóór het ongeval minus de restwaarde (economisch total loss). In het laatste geval hanteren verzekeraars vaak een grens; bijvoorbeeld als de reparatiekosten meer dan 50% van de dagwaarde bedragen.
Verzekeringsuitkering bij total loss
Bij een total loss-verklaring bepaalt een schade-expert de dagwaarde van de auto direct vóór het ongeval. Deze waarde is gebaseerd op factoren zoals leeftijd, staat van onderhoud en kilometerstand. De uitkering van de verzekeraar is doorgaans de dagwaarde minus de restwaarde (de waarde van het wrak). Sommige verzekeraars bieden aanvullende regelingen, zoals een nieuwwaarderegeling voor auto’s tot een bepaalde leeftijd, waarbij de nieuwwaarde of aanschafwaarde wordt vergoed.
Afhandeling en opties na total loss
Na een total loss-verklaring kun je ervoor kiezen de auto te verkopen aan een opkoper of, bij economische total loss, de auto te behouden en op eigen kosten te repareren. In dat geval krijgt de auto een WOK-status (Wacht Op Keuren) en mag deze pas de weg op na goedkeuring door de RDW.
Let op dat de exacte voorwaarden en vergoedingen kunnen variëren per verzekeraar en polis. Het is daarom belangrijk om de specifieke polisvoorwaarden van je autoverzekering te raadplegen of contact op te nemen met je verzekeraar voor gedetailleerde informatie.