COVID-19 heeft wereldwijd invloed gehad op de gezondheid van de mens. Volgens de statistieken en cijfers van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) zijn er wereldwijd ruim 15 miljoen mensen overleden als gevolg van de coronapandemie. Naast ernstige gevolgen voor de gezondheid van de mens heeft COVID-19 of long COVID ook effect gehad op zorgverzekeringen. Wil je meer weten? Lees dan gerust verder.
Wat is Long COVID?
Er is sprake van Long COVID als je klachten langer dan 3 maanden na de eerste dag van besmetting aanhouden. Hoe groot de groep is die aan Long COVID lijdt, is moeilijk in te schatten. Volgens Bram van den Borst van het Radboudumc hebben naar schatting tussen de 1% en 10% van de mensen langdurige klachten. Bij dit virus worden prikkels onvoldoende afgeremd, waardoor er veel prikkels binnen korte tijd worden waargenomen door het lichaam. Het gevolg hiervan is dat het lichaam constant in de gevaarstand staat.
Klachten van Long COVID
Ons leven heeft maandenlang stilgestaan. COVID-19 heeft een enorme invloed gehad op het leven en de gezondheid van iedereen in Nederland. Voor sommige mensen werd een besmetting met het virus zelfs fataal. Volgens de cijfers van VZinfo zijn er in 2021 ruim 20.000 mensen overleden als gevolg van COVID-19. Voor de meeste mensen zal het virus geen ernstige gevolgen hebben. Echter, het kan voorkomen dat je maanden of zelfs jaren na besmetting nog klachten hebt. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere vermoeidheid, spierpijn, en verlies van smaak- en reukvermogen. In dit geval wordt vaak de term “Long COVID” gebruikt. Long COVID kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.
Veelvoorkomende klachten bij Long COVID zijn:
- Verlies van geheugen
- Benauwdheid
- Duizeligheid
- Verlies van concentratievermogen
- Spier- en gewrichtspijn
- Kortademigheid
- Extreme vermoeidheid
Invloed van Long COVID op de zorgverzekeringen
Welke langetermijneffecten heeft COVID-19 op zorgverzekeringen? COVID-19 heeft een grote invloed gehad op zorgverzekeringen. Hieronder zullen we enkele belangrijke veranderingen bespreken die het gevolg waren van de coronapandemie:
- Toename van bewustwording over gezondheid: De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat mensen zich meer bewust zijn geworden van hun gezondheid en de noodzaak om dekking te zoeken voor mogelijke medische kosten. Dit heeft geleid tot een toename van aanvragen voor basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen.
- Veranderingen in de dekking: Bepaalde zorgverzekeraars hebben wijzigingen aangebracht met betrekking tot de dekking van basisverzekeringen. Verzekeraars hebben bijvoorbeeld tijdelijke wijzigingen aangebracht om COVID-gerelateerde zorg te dekken.
- Toename van zorg op afstand: De coronapandemie heeft ook invloed gehad op telezorg. Door de invoering van telezorg konden zorgverleners voorzien in de zorgbehoeften van patiënten.
Het afsluiten van een passende zorgverzekering
Iedereen in Nederland moet volgens de wet een zorgverzekering afsluiten. Voor veel mensen is de hoogte van de premie een belangrijke factor bij het kiezen van hun zorgverzekering. Dat is begrijpelijk. Gelukkig kun je via Verzekering.nl goedkope en passende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je geboortedatum, geslacht en gezinssituatie invullen in onze vergelijker. Vervolgens zullen wij je de best passende zorgverzekeringen laten zien, zodat je zelf een goede verzekering kunt afsluiten tegen een scherpe premie. Vergelijk zorgverzekeringen via Verzekering.nl!
Vergelijk zorgverzekeringen